maanantai 1. helmikuuta 2010

Ampelmännchen


Arkipäiväisiä esineitä emme välttämättä noteeraa. Vasta kun ne uudistuvat, huomaa muutoksen, mutta aina ei välttämättä enää vähän ajan päästä muista, millainen esine oli ennen muutosta. Tietysti on poikkeuksia, kuten minun muistissa lapsuuden lempikarkkien pakkaukset.

Kasselissa on kahdenlaisia Ampelmännchen-hahmoja (=liikennevaloukkeleita). En osannut sanoa, millainen ukkeli on meidän väliliikennevaloissa, vaikka menen siitä päivittäin ohi. Esikoinen kyllä tiesi. Paikallislehden mu-kaan jo yli neljänneksessä Kasselin liikennevaloista on "Ost-Ampelmännchen" eli DDR:n ukkeli.

Saksojen yhdistyttyä itäsaksalaiset pelkäsivät menet-tävänsä oman ukkelinsa, kun monet asiat entisessä DDR:ssä "länsisaksalaistettiin". Mutta ukkeli säilyi ja valtaa nyt länttäkin. Hattupäinen Ost-Ampelmännchen on kuulemma selkeämpi ja paremmin näkyvä. Ainakin minusta se on sympaattisemman näköinen kuin karsitumpi, hoikempi länsiversio.

Liikennevalosäännösten mukaan vuodesta 2005 kumpi-kin ukkeli ovat sallittuja ja paikalliset viranomaiset päättävät, kumpaa käytetään. Siten Kasselissa itäukkeli valtaa liikennevalot, mutta Kasselin ympäristökunnissa (Landkreis Kassel) pitäydytään länsiukkelissa.
Minäkin olen opetellut uuden käyttöä ja lukenut ahkeraan käyttöohjeita. Sain joululahjaksi elämäni ensimmäisen järjestelmäkameran. Alku aina hankala... Eilen oli kaunis aurinkoinen talvipäivä. Lunta on tullut kuvattua tosi paljon eli tähyilin uudella kameralla vaihteeksi ylöspäin, pilviin ja enkeleihin. Mutta meidän uusi, Veran kanssa tekemäni, eksymättömyys-takuun omaava privaattilatu talon ympäri on toki kuvaamisen arvoinen. Taustatiedoksi kerrottakoon, että mies kävi lasten kanssa hiihtämässä 5 kilometriä, joka venyi metsässä horttoillessa 8 kilsaan (miehen versio) tai 10 kilsaan (esikoisen versio).

3 kommenttia:

  1. Tuohan on kivaa! Minä ottaisin mielelläni lähiliikennevaloihin Ost-Ampelmännchenin. Saas nähdä, tuleeko Baijeriin asti (epäilen kyllä, ettei tule).

    VastaaPoista
  2. Kyllähän tuon Ost-Amplemännchenin huomaa paremmin kuin tuon tikku-ukon! Onnea uudelle kamerallesi ja hyviä kuvaus- ja hiihtokelejä! Minulla on kesällä ostettu järjestelmäkamera ja opettelu jatkuu edelleen.

    VastaaPoista
  3. Tulispa meillekin nuo Ampelmännchenit, ne on niin söpöjä. Kauniita kuvia olet taas ottanut.

    VastaaPoista