lauantai 19. joulukuuta 2009

tiernapojat

Joulun odotukseen olennaisena osana kuului Oulussa asuessa tiernapojat. Muksuina esitimme tiernapoikia itsekin. Ehkä vaatetus, lavasteet ja laulukaan eivät aina olleet ihan loppuun hiottuja, mutta innostuneita olimme. Tiernapoikia laulaessamme olimme osa perinnettä. Vanhempana joulukuiseen kapakkailtaan kuului ilman muuta tiernapoikaesitys, jolloin saattoi muistella omaa lapsuuttaan, vaikka en itse ole "julkisesti" koskaan tiernapoikana laulanutkaan.

Oulussa, tiernakaupungissa järjestetään vuosittain tiernapoikalaulukilpailu. Joskus vähän vierastan liian loppuun saakka hiottuja "kuoropoikaesityksiä". Minua viehättää elävässä perinteessä tietty kotikutoisuus. Jokainen voi ja saa laulaa tavallaan ja tulee siten osaksi pitkää historillista ketjua, sillä ensimmäiset maininnat tiernapojista ovat 1700-luvulta. Tämä perinne on taas mukava suomalainen sovellus kansainvälisestä vaikutteesta. Keskieuroopas-sahan on 1600-luvulta "Sternsinger"-perinne: lapset laulavat joulunpyhien jälkeen (27.12.-6.1.) kolmena itämaisena tietäjänä.

Minun joulun odotusta helpottaa YouTuben tiernapoikaesitykset perinteisenä lapsiporukan esityksenä tai vähän nimekkäämpien esittämänä.

2 kommenttia:

  1. Ihania tunnelmia.... kyllä on kiva lukea mitä teille kuuluu! Kiitos, paketti tuli perille, mutta vielä olemme malttaneet olla avaamatta! Itse näin eilen hesan keskustassa tiernapojat! On ne veikeitä!

    VastaaPoista
  2. Tykkään noista tiernapojista ja harmittelen meillä, jos eivät Sternsingerit eksy meille asti ja merkkaa oveen 20*C+M+B+10.

    VastaaPoista