maanantai 7. joulukuuta 2009

villalanka, Nikolaus ja itsenäisyys


Kävin lauantaina joululahjaostoksilla, mutta tällä kertaa repsahdin ostamaan lahjojen sijasta itselleni "tarpeellista", kuten ihanaa Noron villalankaa. Joskus käsityöliikkeessä menee tuhottomasti aikaa, kun on niin paljon ihania sävyjä, joista valita. Aloitin eilen neuloa uudesta langasta huivia ja teen nyt eka kertaa palmikoita.

Eilen oli täällä Saksassa muksuille tärkeä Nikolaus-päivä. Meilläkin putsattiin kengät ja ne laitettiin porraskäy-tävään. Olihan se Nikolaus sitten tuonutkin risujen sijasta lahjoja. Itsenäisyyspäivää emme varsinaisesti juhlineet. Pari vuotta sitten oli Kasselissakin itsenäisyyspäivän juhla 90-vuotiaan Suomen kunniaksi, mutta joka vuosi juhlia ei järjestetä. Näin ulkosuomalaisen näkökulmasta ainakin suomalaisissa tiedotusvälineissä itsenäi-syyspäivän vietto on typistynyt naisten iltapukuihin, sääli, ja aika kliseisiin toteamuksiin. Minua ovat aina kiinnostaneet historia, myytit ja tarinat. Miten eri tavoin eri asioista voidaan kertoa ja niitä tulkita. Kukin aika kirjoittaa omista näkökulmistaan historian tavallaan uusiksi. Teemaan liittyen uutinen Hesarista.

3 kommenttia:

 1. Onpas kivanväristä lankaa! Itse neulon tällä hetkellä lapasia suklaanruskeasta langasta, mutta vaihteenvuoksi voisi olla hauska tehdä jotain tuollaisesta monivärisestä. Täälläpäin on vaan aika ankeita nuo lankavalikoimat...

  Onko Kasselissa paljonkin suomalaisia, kun siellä itsenäisyyspäivän juhliakin joskus järjestetään vai tuleeko vieraita muualtakin Saksasta?

  VastaaPoista
 2. Elvira: Tunnen täällä Kasselissa parikymmentä suomalaista ja varmaan on paljon muitakin. Osa osallistuu aika aktiivisesti Suomi-Saksa-seuran toimintaan. Aikaisemmin meillä oli suomalainen seurakunta, nyt vain silloin tällöin jumalanpalveluksia. Itse en kovin ahkeraan osallistu suomi-toimintaan, mutta ehkä se tässä elämän vaiheessa on ihan ymmärrettävää. Suomi-koulussa meidän muksut sentään käyvät säännöllisesti. Entä teillä?

  VastaaPoista
 3. No täällä meilläpäin ei kai kauhean paljon suomalaisia ole. Yhden politiikassa mukana olevan tiedän nimeltä, ajoittain on suomalaisia jääkiekkoilijoita perheineen ja jokunen opiskelija täällä asustellut. Ja kuulemma jonkin verran aikoinaan sairaanhoitajiksi tänne töihin tulleita löytyy myös. En kylläkään tunne heistä yhtäkään. Suomi-koulujakin löytyy vain Alppien toiselta puolen. SVFF:lläkin (Schweizerische Vereinigung der Freunde Finnlands) on ryhmiä vain muualla Sveitsissä, ei täällä periferiassa :)

  VastaaPoista