tiistai 27. lokakuuta 2009

halpa, halvempi, halvin


Halpa, halvempi, vielä halvempi. Aldi, Lidl ja Plus ovat tällä viikolla taas halventaneet elintarvikkeiden hintoja. Sekakuluttaja, siis sekoileva kuluttaja kuten minä, ei oikein tiedä, miten reakoida. Mukava, jos laadukkaita elintarvikkeita saa kohtuu hintaan, mutta onko noilla hinnoilla mahdollista enää tuottaa laatua? Maalaisjärjellä ajateltuna epäilen sitä. Saksassa onkin ollut ruokaskandaali toisensa jälkeen... pilaantunutta lihaa, myrkkyjäämiä hedelmissä.

Olen sekakuluttaja siinä mielessä, että teen ostoksia erilaisissa kaupoissa, halpaketjuista luomukauppoihin. Aikaisemmin meille tuli kotiin kerran viikossa "Grüne Bote", ruokapaketti suoraan luomutuottajilta, joka kuitenkin osoittautui meidän perheelle epäkäytännölliseksi.

Jos ostaisin vain halvinta, säästäisin aika paljon rahaa. Joitakin elintarvikkeita syön kuitenkin mieluiten vain luomuna, kuten paprikaa tai tomaattia. Toisaalta kerran erehdyksissäni ostamat egyptiläiset luomuperunat eivät maistuneet kovin hyviltä ja mielummin ostaisin lähituottajien perunoita. Saksalaisittain soveltaen siis "Suosi saksalaista - Osta keskieurooppalaista".


Maitoa meidän muksut juovat "suomalaisittain", vaikka emme pääse ihan Oulun mummon ja papan litramääriin. Maito ja jugurtti tuntuu monessa tutussa saksalaisperheessä olevan niin tunnepohjainen ruoka-aine (maito mielletään muutenkin vain lasten juomaksi), että se ostetaan luomuna, vaikkei muuten luomusta niin välitetäkään. Maitoa saa halvimmillaan H-maitona alle 50 senttiä tai sitten siitä voi maksaa reilun kaupan hintaan (Alnatura tukee saksalaisia maidontuottajia) lähes tuplahinnan.

Käytännön elämässä minulle parhaaksi säästämisperiaatteksi on osoittautunut se tuttu kultainen sääntö "älä mene nälkäisenä ostoksille" vai pitäisikö lisätä vielä kiireisenä... Ja toinen hyvä periaate on käydä harvoin kaupassa, niin ei tule tehtyä heräteostoksia.


Tänään tein kurpitsaporkkanasosekeiton, johon kätevästi saattoi "piilottaa" eilen ruualta ylijääneen, muksujen vähemmän rakastaman riisin ja jälkiruuaksi vadelmarahka. Jaa, pakastevadelmia... eikö niissäkin ole jotain noro-virusta?

1 kommentti: