perjantai 18. joulukuuta 2009

joulumarkkinoilla


Pappani oli kesäisin torikauppias Rovaniemen torilla. Pienenä likkana oli mukava käväistä Rovaniemellä käydessä torilla syömässä papan ja mummon kojun mansikoita. Täällä Saksassa ovat joulumarkkinat ainakin väen tunnokseltaan ja ehkä menoltaankin (varsinkin kun porukka innostuu Glühweinia eli paikallista glögiä lämmikkeeksi juomaan) lähes Suomi-filmin nostalgisten Rovaniemen markkinoiden vertaiset.

Piipahdin tänään muksujen kanssa Kasselin joulumarkkinoilla joululoman alkamisen kunniaksi. Meidän muksut eivät saaneet joulutodistusta, koska ensimmäinen lukuvuosi (siis "syyslukuvuosi") päättyy vasta helmikuun alussa. Suomessa totuttuja joulujuhlia ei meidän Saksassa asumisen vuosina ole yksikään muksujen koulu järjestänyt. Joskus on tosin ollut iltakonsetteja, jossa koulun orkesteri ja kuoro ovat esittäneet tasokasta musisointia. Olen kaipaillut perinteisiä koulun joulujuhlia ja Suomessa asuvat saksalaiset taas kaipaavat kunnon ekaluokkalaisten koulun alkamisjuhlallisuuksia. Täällähän "Einschulung", siis ykkösluokkalaisten eka koulupäivä, on suuri juhla, johon ainakin vanhemmat, isovanhemmat, kummit eli puoli sukua osallistuu.

Joulumarkkinoilla on monenlaisia herkkuja... mausteisia "yrttikarkkeja"


suklaakuorrutettuja hedelmiä...


Perinteisiä puisia kuusen koristeita. Miten olisi rakennusmies, leipuri tai lääkäri?


Huopakoruja lahjaksi


Kerran vuodessa syön "Germknödel"-pallukan lämpimän vanilja- ja kirsikkakastikkeen kera. Tämä herkku lämmitti mukavasti -10 asteen pakkasessa.


Kaksoset tyytyivät "pieneen" hattaraan


Joulun teemaan liittyen seimi...


... ja lampaita, vuohia ja aaseja (huom! välillä pyrytti ja kuten kuvasta näkee maassa on nyt lunta!!)


Kasselin Joulumarkkinoiden nimi on oikeastaan satujoulumarkkinat, koska Grimmin veljekset asuivat ja työskentelivät (mm. keräsivät ja muokkasivat satukokoelmansa) pitkään Kasselissa. Tässä iso joulukalenteri luukkuineen. Kun lasten näytelmä alkoi, poistuimme kolmen seuralaiseni "pyynnöstä" nopeasti paikalta. Säästöäkin tuli, kun kaikki vempaimet karusellista junaan ovat jo liian lapsellisia.

4 kommenttia:

 1. Saksan vuosistani juuri Joulu markkinat ovat jaaneet niin mieleen;)

  Hyvaa viikonloppua Turkista!

  VastaaPoista
 2. Voi kun pääsisin itsekin kunnon joulumarkkinoille! Sitä odotellessa ihailen näitä kuvia :)

  VastaaPoista
 3. Monet joulumarkkinat jo kolunneena sanoisin, että kun on nähnyt yhdet, on nähnyt ne kaikki. Mutta joka vuosi joku niihin vetää ;)

  Minna

  VastaaPoista
 4. Nyt täytyy kyllä laittaa tavoitelistalle, että käyn joskus Kasselin joulumarkkinoilla!

  VastaaPoista